Der kan være mange fordele ved at nedskrive sin livshistorie - og mange går rundt med en overvejelse omkring at fortælle om erindringer fra deres liv. Enten som en hel livshistorie, eller med særligt fokus på en særlig periode eller oplevelse, de har haft.
Hos Forlaget Fortæl, hjælper vores forfattere og ghostwritere dig med skriveprocessen, så det eneste du skal gøre er at stille op til interview, læne dig tilbage og koncentrere dig om dine erindringer. Så står vi for struktur, spørgsmål, rammer og opsætning af din bog. Men for nogen er det også muligt selv at skrive sin livshistorie ned - og derfor giver vi her 3 gode råd til din skriveproces.
1. Start med din tidslinje
Uanset hvor langt dit liv har været indtil nu, så er det meget svært at huske det hele. Derfor anbefaler vi at du starter med at tegne en tidslinje med et overblik og en række overskrifter for dit liv. Nogle perioder vil være længere og andre korte - det kommer sig ikke så nøje, men det vil give dig (og i sidste ende også læseren) noget at vende tilbage til undervejs i historien, hvis begivenhederne kan knyttes op på tidslinjen. Den kan se ud på mange måder, men det er et rigtig godt sted at starte.
2. Hvem skriver du til?
Hvem er livshistorien skrevet til? Måske er den primært til dig selv - men måske er den tiltænkt dine børnebørn eller dine børn, og det er vigtigt at have for øje når du skriver. Dels fordi det vil påvirke, hvilke historier der er særligt vigtige, men der vil også måske være behov for eks. at fremhæve nogle ting for dine børnebørn (eks. at man jo ikke havde internet da du var barn eller at telefonen sad fast i en ledning i væggen), som måske er en selvfølge for dig. Men det kan måske også hjælpe dig undervejs i din proces, at måske spørge dem, om der er nogle særlige ting, de gerne vil vide. Det kan skabe nye samtaler og styrke relationen.
3. VÆr konkret
Frem for at opremse en lang række begivenheder, så anbefaler vi at du udvælger nogle særlige begivenheder, relationer eller oplevelser, som er meget konkrete og fortæller din historie ud fra dem. Fortæl om, hvordan du havde det, hvad du så, hørte og duftede og hvad der gjorde indtryk på dig. Vi kalder det nogle gange at "puste historien op", så man virkelig får en fornemmelse af den oplevelse du havde, og hvorfor den har gjort indtryk på dig. Tit har vi tendens til at beskrive en masse formaliteter, som ikke nødvendigvis er særligt væsentlige for læseren - det vi som læsere rigtig gerne vil, er at genopleve dette minde sammen med dig som fortæller.
Det vigtigste - og måske sværeste - ved at skrive en livshistorie, er at blive færdig og sætte et sidste punktum. Man bliver jo aldrig rigtig færdig med sin livshistorie, men førend historien vil kunne komme andre til gode, er man nødt til selv at sætte et sidste punktum, så den kan leve et liv videre hos dem, du har skrevet den til. Og det vil nok skabe nye samtaler og du vil få nye spørgsmål, så måske kan du vende tilbage til den igen senere og lave en opdatering.
Det er et stort projekt, at skrive sin livshistorie - og hvis du har brug for hjælp, så står vores forfattere og redaktører klar til at hjælpe dig. Udover vores pakkeløsninger, så kan du også kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at få skabt struktur på noget du selv har skrevet eller måske at få renskrevet din farmors gamle dagbøger, eller hvad det måtte være. Du kan altid få et skræddersyet tilbud der passer til dit behov.