”Flere forfattere har skrevet bøger med afsæt i egen familie, og der er blandt danskerne også en stigende interesse for at få skrevet sin livshistorie ned”.
Sådan introducerer radiovært Maja Hald til Maria Lya Leerbeck, stifter af Forlaget Fortæl, som onsdag d. 18. august 2021, var inviteret med i kulturprogrammet Kræs hos Radio4. Med i programmet var også forfatter Lone Hørslev med udgivelsen af sin roman Halvt i himlen, som tager udgangspunkt i hendes oldemors livshistorie.
Da radioværten spørger ind til, hvorfor romanen kom til at handle om forfatterens egen familie svarer Lone Hørslev, at det var eksotisk for hende som vestjyde at finde ud af, at hendes slægt i fortiden havde haft en meget anderledes hverdag i indre København. Hun havde lyst til at lære sin slægtshistorie at kende, og i den proces også at lære sig selv og sin omverden bedre at kende.
Det er tanken bag, der tæller
I forlængelse af denne samtale bidrager Maria Lya Leerbeck med vores erfaringer, hos Forlaget Fortæl, med hvordan livshistorier kan have samme effekt, men med et andet udgangspunkt: ”En livshistorie er, meget kort fortalt, en historie om et liv berettet af hovedpersonen selv”. Det bliver til en samtale om det væsentlige narrativ, der er til stede når man skriver en persons livshistorie.
Maria forklarer at når man som pårørende lytter til eller læser en slægtnings livshistorie, er det vigtigt at det bliver til en fortælling med nedslag i centrale begivenheder og relationer. På den måde bliver hovedpersonen hørt og set som menneske, og de pårørende får et dybdegående indblik i hvordan personen var og hvilket liv de har levet. Det er ikke blot datoen for hovedpersonens første forelskelse eller bryllup der bliver noteret, men også de tanker og værdier, som hovedpersonen tillagde disse begivenheder.
Tro, håb og kærlighed
I den sammenhæng forklarer Maria nærmere om metoden bag de livshistorieinterviews, som vi benytter os af i forbindelse med at nedskrive livshistorier. Vores arbejde baserer vi på forskning i livshistorieinterviews, og tager udgangspunkt i nedslag i centrale begivenheder og derudover også handler om relationer, drømme og tro, håb og kærlighed.
I programmet spørger radioværten også ind til livshistoriers relevans i dag og her forklarer Maria, at den historie, som ens mormor eller bedstefar bærer rundt på, har en kæmpe betydning for ens egen forståelse af den verden som man lever i:
”Vi kan stå stærkere i vores identitet og i vores liv i dag, hvis vi også forstår hvad det er for en vej, der har ført hertil hvor vi er i dag, og måske også give en fornemmelse af hvor vi er på vej hen”.
Slutteligt understreger Maria, at alle i dag har en diktafon lige ved hånden i form af mobiltelefonen, og det er derfor let tilgængeligt at spørge ind til sine familiemedlemmers livshistorie – og gemme svaret. Hun opfordrer til en bevidsthed om at skabe stunder med rum til at fortælle og lytte, da livshistorier har stor betydning for forståelsen af vores kære og os selv.