Hvad er en livshistorie?
En livshistorie - kort fortalt - er et menneskes egen beretning baseret på erindringer om deres liv. Den behøver ikke være nedskrevet - vi har alle en indre livshistorie, som vi trækker på, når vi eks. skaber nye relationer eller træffer store beslutninger i vores liv.
Alle mennesker er forskellige og ikke to livshistorier er ens. Derfor kan en livshistorie også se ud på mange måder mange ting, og der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at fortælle sin livshistorie på.
Når vi hjælper folk med at fortælle og skrive deres livshistorie, så beder vi dem om at påtage sig rollen som historiefortæller i deres eget liv, og genfortælle historien, som de husker den. Og når man fortæller sådan en historie, så kan man naturligvis ikke fortælle alt. En historie vil altid være selektiv, og den vil være farvet af mange ting og vil derfor heller ikke nødvendigvis være 100 % faktuel. Der vil være særlige begivenheder, relationer og episoder som står frem i historien - og vi beder vores fortællere særligt om at koncentrere sig om de dele og begivenheder i ens liv, man oplever som særligt vigtige eller betydningsfulde for det liv, man har levet. De begivenheder, relationer og episoder, som har formet det menneske, man er blevet.
Livshistorien som eftermæle
Mange mennesker der har levet et langt liv, har på et tidspunkt overvejet at nedfælde deres erindringer, og det er et meget menneskeligt behov at gerne ville påvirke sit eftermæle og sætte en form for aftryk. At mennesker har givet livserfaringer videre til næste generation, er jo faktisk sådan vores art har overlevet gennem tiden. Derfor kan dét, at få skrevet sin historie ned dels være en måde at bearbejde og skabe mening med sit liv på, men det kan også være en stor gave at videreføre til sine børn og børnebørn - også selvom man måske ikke synes at ens historie har været noget særligt, så er det jo noget meget særligt for ens aller nærmeste, at vide hvor du (og dermed de selv) kommer fra.
Livshistorien som identitetsskabende
Vi ved fra forskning, at vores livshistorier understøtter vores selvforståelse og identitet. Vi bruger historien om os selv til at forklare, hvorfor vi agerer som vi gør og vi bruger den til at skabe relationer med andre mennesker. Vi bruger også livshistorien helt praktisk, når vi søger nyt job eller når vi eks. går på date. Det at nedskrive sin historie skaber bevidsthed og giver typisk anledning til at skabe en rød tråd i sin livshistorie - og ofte kaster det måske et nyt lys over ens erindringer og liv.
Skal vi også skrive din livshistorie?
- eller vil du høre mere om vores proces, så tøv endelig ikke med at kontakte os med en forespørgsel.