Hvorfor er det vigtigt at kende vores historie?

"Et folk uden viden om sin historie, oprindelse og kultur, er som et træ uden rødder."

—Marcus Garvey, aktivist, journalist og foredragsholder

Sommerferien er over os, og det er en fantastisk anledning til at tilbringe til sammen med vores nærmeste - og vi vil gerne opfordre til, at man bruger tiden sammen på måske at hive et gammelt støvet fotoalbum ud af reolen, og deler nogle af familiens gamle historier.

familiehistorien påvirker vores helbred

Vidste du, at en stærk familiehistorie påvirker vores mentale helbred? Et studie fra Emory University i Atlanta, har påvist, at børn og unge, der kender til deres slægtninges livshistorie, har højere mental trivsel. Forskningsteamet stillede 48 familier en række spørgsmål til deres familiehistorie, og konstaterede, at jo mere børnene vidste om deres familiers historier - jo større var børnenes følelse af kontrol over eget liv. Samtidig havde disse børn og unge også både højere selvværd og betragtede generelt deres familier som mere velfungerende. 

tilhørsforhold og identitet over tid

"Familiehistorie giver en fornemmelse af identiet over tid, og hjælper børnene med at forstå, hvem de er i verden", forklarer psykologerne Marshall Duke and Robyn Fivush, som stod bag undersøgelsen. Og de uddyber; “At høre disse fortællinger, gav børn og unge en fornemmelse af deres egen historie og en stærk 'intergenerationel identitet'. Selv, hvis de kun er 9 år gamle, strakte deres identitet sig 100 år tilbage, hvilket giver dem tilhørsforhold, styrke og resiliens".

en Forståelse for andres livsvalg

Når vi forstår, hvor vi kommer fra, kan vi bedre forstå vores plads i verden, og ved at lytte til andres livshistorier, udvikler vi en større forståelse for de op- og nedture livet bringer med sig, og hvordan andre mennesker har klaret sig gennem hårde tider.  At kende vores familiehistorie kan også hjælpe os til at anerkende, hvor meget verden har forandret sig, og åbne vores øjne for livsvalg, som kan være svære for os at forstå.

”Det er svært at hade nogen, når du har hørt deres historie.”

- Ocean Vuong, amerikansk-vietnamesiske forfatter

Hvor godt kender du din families historie? Har du nogensinde udforsket, hvilke historier og fortællinger, der fylder noget i din familie og din slægt? Måske er sommerferien en oplagt mulighed til at begynde en lille rejse ned i dine egne rødder. At forstå sine forfædres og -mødres liv og historier kan hjælpe med at give en kontekst til dit eget liv - og sommerferien kunne måske være en anledning til at dele nogen af historierne fra jeres egen familie?

Hvis du er nysgerrig på, hvordan Forlaget Fortæl kan hjælpe dig med at nedskrive og forevige netop din families historier, så læs nærmere her, eller kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.