Bag om Vennebogen "Mine Venner"

Der findes en række store bøger om kærlighed og venskaber. Huckleberry Finn. Drageløberen. Mads og Mikkel. Faktisk er venskab og relationer omdrejningspunkt for langt størstedelen af vores allerbedste fortællinger. Når vores vennebog alligevel er noget helt særligt, er det fordi den handler om dig. Fortalt af dine bedste venner, er det en del af historien om, hvem du er og hvorfor du har en særlig plads i dine gode venners hjerter.

"Mine venner" er en moderne vennebog og en hyldest til voksne venskaber. Vennebogen blev lanceret i juni 2018 som den første udgivelse i Forlaget Fortæl, og da Forlaget Fortæl netop er skabt af to veninder, har den selvfølgelig også haft en særlig plads i stifternes hjerter. Det er der intet nyt i, og vi ved at vennebøger har eksisteret i mange år, og formatet ligner sig selv endnu. Og det er lige præcis dét, der gør vennebogen så aktuel i en tid, hvor meget af vores kommunikation drukner i en digital strøm, og glansbilleder på instagram ikke altid siger mere end 1.000 ord.

"En voksen hverdag er ofte fyldt med travlhed i kalenderen og mange gøremål, og vi får derfor ikke altid lige set hinanden eller sagt, hvordan vi har det med vores venner, eller hvorfor vi sætter pris på hinanden. Og det kan vennebogen være med til at sætte under lup," fortæller stifter og direktør Maria Leerbeck.

I takt med, vi bliver ældre, bliver det ofte sværere at finde tid til at pleje vores relationer sådan, som vi godt kunne tænke os det. Vi får måske ikke talt sammen så ofte og den fornemmelse, man plejede at have for hinandens hverdage, tanker og følelser, skal måske justeres eller fintunes. Når livet går op, når livet går ned, når livet slår kolbøtter og når livet går i stå. Lige dér, har vi brug for vores venner til at minde os om, hvem vi er.

Forlagets stiftere, Mette Høyer Eriksen og Maria Lya Leerbeck, er selv veninder, og har oplevet, at deres venskab har ændret karakter over tid. Kærester, børn, arbejde og den slags voksne ting fylder let det meste af hverdagene. Indimellem fik de to veninder dog alligevel tid til at mødes for at drikke rødvin, tale om livet og udveksle idéer - og én med vennebogen blev ved med at dukke op mellem dem under den slags samtaler. Måske også fordi, det på det tidspunkt var et særlig vigtigt emne for dem selv; relationers kvalitet og kraften i at tale sammen om det, der rører sig, er vigtigt for både Mette og Maria. Samtalerne mellem dem blev altså den spæde start på Forlaget Fortæl og dermed udgivelsen af vennebogen.

"Det har på en måde været et lidt meta-agtigt venindeprojekt for os at starte med udgivelsen af vennebogen, men vores koncept skal også rumme andre udgivelser, der skaber plads til refleksion og samtale mellem mennesker,"
siger Mette Høyer Eriksen.

Udfyldelsen af vennebogen foregår online her på siden, hvor man som initiativtager kan invitere andre venner til at bidrage til bogen. Her bliver man ledt igennem en række spørgsmål om venskabet, som skal besvares.

"Vi anbefaler, at man sætter sig godt til rette med en varm kop te eller et godt glas rødvin og gør en hyggelig stund ud af besvarelserne, som både vil kræve lidt eftertænksomhed, små grin og muligvis en sentimental stund eller to", fortæller Maria.

Som modtager af vennebogen vil man både kunne opleve at føle sig tættere på de venner, der udfylder den, og blive klogere på, hvad vennen selv tænker om modtageren og deres indbyrdes relation. Man kan med andre ord komme omkring lidt forskellige følelsesstadier undervejs i en gennemlæsning. Forlaget Fortæl har ofte fået tilkendegivelser om, at folk er blevet overraskede over at opleve nye sider af deres venner, når de har læst bogen. Det kan være meget rørende og binde venskaberne tættere sammen både at modtage, men også at udfylde, vennebogen. Det er med andre ord en bog, man kan tage frem igen og igen, når man lige er i det nostalgiske og måske let sentimentale hjørne.

Ordentlighed og kvalitet er nogle af forlagets vigtigste værdier. Det gælder både for udvikling af bogens spørgsmål og rammer, men i høj grad også det visuelle udtryk og i det endelige håndværk, når bogen produceres.

"Vi er stolte af, at vores bøger bliver trykt og indbundet i hånden af én af Danmarks allersidste bogbindere," fortæller Maria Leerbeck. Når bogen er udfyldt af alle venner og godkendt til endelig bestilling på web-platformen, sendes den til tryk hos bogbinder, John, som befinder sig på Als. Her binder han bogen i hånden, hvorefter den fragtes ud til modtageren.

"Læs bogen ord for ord, side for side eller bladr i den på må og få. Og læs den så igen. Om en måned, om et år og om et halvt liv." - sådan afslutter bogens forord. Vi håber du bliver rigtig glad for din bog.